2016. július 11., hétfő

Hagaparken och skogar i Alvesta /Hagapark and forests in Alvesta/

/English paragraphs are below each Hungarian one/
  Van pár hely Alvesta-ban, amelyekről nem ejtettem még szót - egyrészt azért, mert az előző bejegyzés elég képgazdag és hosszú lett ezek nélkül is, másrészt azért, mert az előző bejegyzés megírásakor még nem jártam ezeken a helyeken. Továbbá, míg az előzőekben főleg a város központjáról írtam, addig a most szóban forgó helyek a centrumtól távolabb helyezkednek el, s sok közös ponton osztoznak - a fák, a csendes séták, a természet érintése jellemzik mindkettőt.
  Alvesta egyik főútja mentén helyezkedik el a város parkja: Hagaparken. Egy tágas füves tér pár paddal, a Svédországban megszokott vörös faházakkal és egy játszótérrel. Van továbbá egy kültéri színpad is - legalábbis úgy hiszem ez a funkciója az épületnek. Van tehát minden, amit egy parktól elvárnál - és még több is. Az ösvényt követve ugyanis hamar egy erdőben találod magadat. Bár a centrum innen csak 5-10 perc séta, mégis olyan, mintha a semmi közepén lennél - csak te vagy, az ösvény, a körülötted magasodó fák és az ég (meg pár másik sétáló személy - hacsak nem esik, abban az esetben biztos a magány). Az ösvényt követve egy tisztáson egy kis tavacska található, felszínén vízililiomokkal. Tovább sétálva kis fahídakon átkelve mélyebbre sétálhatsz az erdőben - míg körbe nem érsz, s megérkezel újra arra a helyre, ahonnan indultál.
______
   There is a few part of Alvesta I haven't talked about yet - partly because the previous post was image heavy already, partly because I haven't been to these places then. But perhaps it's good like this - because while in the previous post I covered the center of the city, the places I'll be talking about now are a bit away from the centrum and share several common traits - trees, silent walks and the touch of nature. 
  Alvesta has a park along one of its main roads: Hagaparken. It's a wide grassy area with a few benches, a few of the typical red Swedish houses and a playground. In the middle there`s something that appears to be an open stage. Everything you'd expect from a park. However, following the paths you soon find yourself inside a forest. And even though you are just 5-10 minutes away from the city center, it feels like you are in the middle of nowhere - it's only you, the narrow path, the trees around you and the sky (of course you may meet other people who are walking there - unless it`s raining ,hn you`ll surely be alone). Along the path there is a little pond with water lillies on its surface. Going further you can cross a few little wooden bridges and walk further into the forest - until you come full circle and arrive back to where you started.
Hagaparken
Játszótér / Playground
Tradicionális vörös faház / Traditional red house
Színpad a parkban / Open stage in the park
A kis tó / The pond
Vízililiomok / Water lillies
Fahíd az erdőbe / Wooden bridge to the forest
Az ösvény, a fák és az ég / The path, the trees and the sky
   
 















   














     














 


 
 
   Alvesta-nak van egy másik nagyobb erdős területe is. A város idősebb felén sétálva, úgy 30 perc elteltével a betonút véget ér, s elkezdődik az erdőbe vezető földút. Ez egy széles út, amelyen autóval is könnyen közlekedhet az ember. Sétálva azonban még több lehetőséged és mozgástered van. Letérhetsz az útról, s a mohalepte földön futó keskeny csapást követve titkos helyeket fedezhetsz fel. Ezek a csapások, amelyeket a korábban arra járó emberek lábnyomai tapostak ki, különleges hangulatot árasztanak. Mintha azt mondanák: "Mások is jártak már itt - de most egyedül vagy". A fák által átélt évek, az általuk látott történeket és történések mind ott vannak a levegőben, neked azonban minden új: mintha te lennél az első, aki felfedezi ezeket a helyeket, az első aki látja az apró csodákat. Nehéz megmagyarázni, de ez egy igazán egyedi, felemelő élmény.
  Szóval, milyen titkos helyeket találhatsz az erdőben? A vadvirágok kertjét, egy különleges követ, melyre leülhetsz s elgondolkodhatsz, egy padot a semmi közepén, egy apró de takaros helyet gyönyörű kilátással a tóra, amelyet az erdő körülölel. Az erdő aljnövényzetét többnyire áfonya alkotja - így nyári utadon gyűjtögethetsz azt is. Egy másik titkos hely amelyet megtalálhatsz, az a "csónaktemető". A tó partja mentén sok-sok elhagyatott csónak lebeg - elfeledve a gazdáik által, vagy csak jobb időkre várva.
____  
  Alvesta has another bigger forest area. Walking through the older part of the city, about 30 minutes later the road ends, and the path in the forest begins. It's a wider path, wide enough for cars to drive through. If you are on foot however you have more possibilities and mobility - just walk into the trees, follow the narrow path on the moss-covered ground and discover secret places. These paths, that were made by the people walking there before you have a very distinct feeling. It's as if they are saying: "Others have walked here before you - but now you are alone". It's the feeling of the many years the trees there have lived, the feeling of the stories that happened there, but for you, it's all new: as if you are the first one to discover these places, the first one to see the magic. It's hard to explain, but it is a unique, uplifting experience.
  So, what secret places can you find in this forest? A garden of vivid wild flowers, a special rock you can sit on and wonder, a bench in the middle of nowhere or a small but tidy area with a beautiful view of the lake that the forest surrounds. The ground of the forest is mostly covered with blueberry - so during the summer you can also pick that on your journey. An other secret of the forest is the "boat cemetery". Along the shore of the lake many old lakes have been left behind - perhaps forgotten by their owner or waiting for better times.
Út az erdőben / Road in the forest
Áfonya / Blueberries
Ösvény a mohalepte talajon / Path in the moss-covered ground
Vadvirágok kertje
Pillantás a csónaktemetőre / Glimpse of the boat cemetery

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése